Cum sa iti motivezi angajatii?

In ultimii ani au aparut in Romania foarte multe firme care ofera servicii, seminarii si cursuri de dezvoltare personala, managementul timpului sau training-uri si workshop-uri pentru motivarea angajatilor. Aceste servicii au aparut initial in Statele Unite, unde foarte multe firme au constientizat rolul important pe care il joaca angajatii in dezvoltarea si cresterea unei afaceri, astfel ca patronii isi trimit periodic angajatii sa participe la astfel de seminarii. De asemenea, unele firme de prestigiu, care isi permit, angajeaza speak-eri si traineri de renume, pentru a creste productivitatea angajatilor.
In Romania aceste principii s-au dezvoltat putin mai greu datorita mentalitatii marei majoritati a angajatorilor, care considerau ca aceste training-uri sunt o pierdere de timp si bani. Insa, lucrurile s-au schimbat, de aceea este si in crestere numarul firmelor care ofera astfel de training-uri, iar faptul ca acest domeniu este in plina dezvoltare demonstreaza ca aceste tehnici intr-adevar functioneaza. Si totul nu se rezuma doar la a recomanda angajatilor sa citeasca anumite carti motivationale sau sa aplice cateva tehnici de managementul timpului si atat.
In primul rand, angajatii trebuie sa inteleaga ca daca productivitatea lor va creste, cresc si veniturile firmei si implicit, vor creste si salariile sau bonusurile primite in functie de performantele realizate.
Numai ca nu este suficient doar sa spui aceste lucruri angajatilor, este nevoie de o persoana cu experienta in acest domeniu, cu ceva cunostinte de psihologie umana, care stie cum sa jongleze cu sentimentele umane, astfel incat mesajele transmise sa fie intelese si acceptate cu usurinta de cursanti.
In astfel de seminarii, prezentarea unor exemple concrete de angajati care s-au dedicat jobului iar ca recompensa au primit bonusuri sau mariri de salariu substantiale, constituie un element esential pentru motivarea angajatilor.
De asemenea, ii puteti motiva organizand concursuri de genul “Angajatul lunii” care va primi o marire de salariu de X% sau puteti rasplati orele lucrate in plus.
Avand in vedere ca fiecare om are o personalitate diferita, trebuie sa incercati sa gasiti modalitatea ideala de a motiva fiecare angajat in parte, doarece o anumita strategie este posibil sa nu functioneze pentru toti angajatii la fel.
0 comments