Cum ne ferim de arsurile solare?
Vara de vara numarul persoanelor afectate de arsuri solare creste exponential, doctorii dermatologi nu stiu daca acest fapt este cauzat de amploarea crizei economice, oamenii ne mai putand sa-si permita produse fotoprotectoare, sau de deterorarea stratului de ozon combinata cu intensificarea activitatii solare.
Cu totii cunoastem acea senzatie de usturime insotita de pielea inrosita dupa o zi de stat la plaja, pentru a ameliora aceste simptome doctorii dermatologi recomanda :
- Imediat dupa ce ai plecat de la plaja poti lua o aspirina sau ibuprofen. Aceste medicamente blocheaza formarea substantelor care provoaca inrosirea si inflamarea pielii, in acelasi timp ameliorand durerile de cap si febra ce pot insoti arsurile solare.
- Odata ce ati constatat ca pielea v-a fost arsa de soare este indicat sa evitati expunerea in continuare la soare
- Efectuarea frecventa de dusuri cat mai reci calmeaza senzatia de usturime
- Diluat cu apa, otetul va grabi uscarea basicutelor
- Aplicarea compreselor cu apa rece, lapte sau infuzie de musetel contribuie la calmarea durerilor produse de arsuri.
Arsurile solare grave sunt foarte dureroase si, pentru a evita aparitia cicatricelor sau complicatilor datorate unei supra-infectii este obligatoriu sa apelati la doctorul dermatolog.
Pe termen lung, expunerea prelungita la soare si arsurile solare frecvente pot cauza cancer de piele. Persoanele cu alunite (nevi) la vedere sunt predispuse la o forma foarte agresiva de cancer numita melanom, motiv pentru care este recomandata analiza alunitelor inainte de inceperea sezonului estival.
Cum prea bine stim, este mai usor sa previ decat sa tratezi, asa ca, daca vrei sa te bucuri de toate avantajele expunerii la soare fara sa fi afectat de arsurile solare evita sa faci plaja intre orele 10 si 16 si foloseste in permanenta crema cu factor de protectie corespunzator.
0 comments