Cum alegi materialul cu care izolezi?

Anvelopările făcute de primării pentru blocurile din capitală au reaprins dezbaterea asupra eficienței și durabilității polistirenului. Marele dezavantaj al polistirenului este modul în care acesta arde, flăcările se extind rapid și pot cuprinde în câteva momente scurte întreaga clădire. Din acest motiv, reglementările europene prevăd ca izolările cu polistiren să nu se facă decât pentru construcțiile care nu depășesc 12 metri, aproximativ patru etaje. Principalul motiv pentru care este preferat oricăror alte metode este prețul.
Polistirenul este mult mai accesibil decât vata minerală, în principiu datorită faptului că este produs pe piața internă. Vata minerală este produsă la scară mică în România și mare parte a produselor provin din import, motiv pentru care este mai scump. Însă în materie de beneficii, balanța înclină către vată. În primul rând rezistența acesteia la foc este mai mare, nu contribuie la extinderea flăcărilor și primește o bilă albă pentru siguranță. În al doilea rând, rezistența în timp. Polistirenul are o garanție de 15 ani, vata minerală va rezista atât cât va trăi construcția. Astfel, în timp, investiția va deveni rentabilă. Nu va fi necesară înlocuirea materialului după 15-20 de ani.
Un alt dezavantaj al polistirenului este că închide ermetic pereții și nu lasă clădirea să respire. Astfel, în timp, construcția are de suferit, pot apărea condensul sau mucegaiul. Acest aspect este puternic combătut și în continuare supus dezbaterii. De aceea nu poate fi considerat un argument decisiv.
Oricând dorim să creăm o termoizolație potrivită clădirii, trebuie să cercetăm toate aspectele. Nici meșterii nu sunt o sursă acreditată. Așa cum ar face oricine, ei recomandă ceea ce le este familiar. Dacă au lucrat cel mai mult cu polistiren, este normal să îl recomande în continuare, deoarece procedeul de aplicare le va fi la îndemână. Însă, alegerea termoizolației este o decizie care trebuie luată în cunoștință de cauză.
0 comments