Conducerea defensiva pentru soferii incepatori
Scolile de soferi sunt aglomerate de tinerii dornici de a conduce, multi insa nu reusesc sa treaca examenul final. Exista cateva motive pentru care ei nu reusesc sa acumuleze suficiente informatii pentru a trece examenul. Adevarul este ca aceasta pregatire include nu numai un studiu amanuntit al regulilor de circulatie, ci si aplicarea lor rapida ceea ce necesita o automatizare a acestora prin pregatire fizica si mentala.
Prima regula in pregatirea pentru examen este sa invatati conducerea defensiva, acest lucru va demonstra ca sunteti pregatiti pentru a pastra siguranta pe carosabil. O sa prezint in urmatoarele cateva reguli simple pe care daca le aplicati la examen ar putea sa va ajute sa luati mai usor carnetul de conducere.
- Cand va urcati la volan verificati si reglati dupa plac scaunul, oglinda retrovizoare pentru a avea o vizibilitate cat mai buna asupra carosabilului si legati-va cu centura de siguranta. Pregatirea anterioara conducerii pentru ca totul sa fie in regula, va asigura confortul si siguranta pe timpul deplasarii.
- Fiecare manevra trebuie semnalizata, lampile de semnalizare sunt uneltele de comunicare intre soferi. Semnalizand intentiile de manevra de fapt comunicam cu ceilalti participanti la trafic si ii avertizam de urmatoarea noastra miscare.
- Chiar daca am semnalizat corespunzator este important sa ne asiguram ca ceilalti participanti la trafic au inteles semnalul nostru si putem executa fara probleme manevra dorita. Intotdeauna trebuie sa luam deciziile de actiune in conformitate cu manevrele celorlalti participanti la trafic, astfel vom elimina riscurile de accidentare.
- Respectati-i pe ceilalti participanti la trafic, daca vedeti intentiile lor de manevra este important sa le lasati loc. Atitudinea de mare smecher va poate costa carnetul.
- Trebuie sa invatati sa va distribuiti atentia in mai multe directii, conducerea vehiculului, directia in care trebuie sa mergeti si mediul inconjurator si implicit ceilalti participanti la trafic. Pentru asta este important sa va asigurati de fluxul de trafic din fata, spate si lateralul vehiculului.
- Nu va lasati distrasi de telefon in timpul conducerii, daca chiar este un telefon important la care trebuie sa raspundeti, opriti masina intr-o parcare pentru a raspunde la telefon fara a deranja circulatia. Daca sunteti in timpul examenului de conducere auto este important sa inchideti telefonul inainte sa nu fiti deranjati de acesta.
- Oglinzile retrovizoare nu acopera toata suprafata vizibila, exista unele puncte moarte unde vizibilitatea este foarte redusa sau chiar imposibila. In cazul unor manevre este important sa verificam si aceste puncte chiar daca acest lucru inseamna ca trebuie sa ne intoarcem, sa aruncam o privire in spate.
- Nu uitati, in timpul examenului de conducere rolul ofiterului de politie este sa se asigure ca ati invatat conducerea defensiva si nicidecum sa vada cat de bun sunteti, conduceti cu cel putin 10 km pe ora mai putin decat limita de viteza pe portiunea respectiva de drum si concentrati-va la executarea corecta a manevrelor. Mai bine sa spuna ca sunteti prea prudent decat sa spuna ca sunteti prea increzut.
In mod sigur inspectorul care v-a pregatit poate sa va spuna mai multe trucuri si reguli dar toate au la baza prudenta si atentia. Din neatentie chiar si un sofer profesionist poate provoca accidente, de aceea atentia distributiva este o dexteritate ce trebuie dezvoltata pana devine un automatism. Diferenta intre un sofer profesionist si un incepator este modul prin care trateaza diferitele situatii in trafic, soferul incepator are nevoie de mai mult timp sa gandeasca fiecare pas pe cand un sofer profesionist face automat cea mai buna alegere pentru situatia data.
0 comments