Don't Miss

Ce trebuie sa faci pentru a cumpara un produs IT de calitate la pretul corect

By on mai 7, 2016
magazin it

Alegerea si totodata achizitionarea unui produs IT ar trebui sa devina o sarcina relativ facila pentru o persoana experimentata insa ce putem afirma despre aceeasi postura a unui cumparator lipsit de cunostintele de baza? Voi cum alegeti sa va cumparati un laptop, un calculator, o imprimanta sau o tastatura? Raspunsurile la aceste intrebari le veti regasi in randurile de mai jos, chiar daca am abordat totul de o maniera generalista, acestea fiind valabile in orice circumstante.

Stabiliti-va un buget cu o marja de eroare

Bugetul nu ar trebui sa fie niciodata unul fix, in functie de moment avand posibilitatea de a mai economisi anumite sume de bani sau din contra, puteti investi un procent suplimentar pentru a castiga la capitolul performante sau alte detalii precum garantie extinsa sau servicii de ansamblare/testare.

O marja suficient de permisiva ar trebui sa aiba o valoare de aproximativ 20% din valoarea produsului pe care il vizati.

Setati-va o lista cu produsele care respecta cerintele voastre

Dupa ce am pregatit un buget aproximativ pentru investitia pe care dorim sa o efectuam intr-un echipament sau accesoriu IT, nu ramane decat sa ne orientam catre cateva produse care respecta intr-o masura cat mai mare propriile dorinte si preferinte. Analizam, citim pareri, facem cateva cautari in magazinele de specialitate si adaugam produsele respective intr-un wishlist virtual pentru a le avea intotdeauna la indemana.

Urmariti evolutia preturilor pentru produsele vizate

Urmarirea evolutiei preturilor nu ar trebui sa se faca neaparat zilnic ci aproape saptamanal, pret de minim 3-4 saptamani pentru a putea sa ne facem o idee asupra celor mai bune oferte din magazine. Bineinteles ca aceasta regula implica alocarea unui interval de timp pentru analiza si nu se justifica in momentele in care dorim sa facem o achizitie rapida, in maxim 72 de ore.

De ce este elementar sa urmariti evolutia preturilor pentru anumite produse? Date fiind reducerile periodice, anuntate in mare masura in prealabil de catre comercianti, veti avea surpriza sa constatati ca preturile difera chiar si cu 20-30% in perioada sarbatorilor sau alte zile din an. Conform unor calcule simple, un laptop de 3000 de lei pe care il regasim in acest moment in magazine s-ar putea sa costa in jur de 2300-2500 de lei in perioada sarbatorilor de iarna, de Paste sau in alte intervale de timp in care se practica reduceri in cadrul comerciantului aferent.

Mizati doar pe achizitii din magazine specializate in sfera IT

Se pune problema sa procedati astfel pentru ca un magazin dedicat segmentului IT cu o reputatie buna pe piata in mod cert detine cunostinte vaste cat si o echipa de profesionisti capabili sa va ofere sfaturi utile inainte si dupa achizitia propriu-zisa.

Mai mult de atat, partea de garantie si de service este oferita, in mare masura, in aceeasi unitate, un alt bonus pe care il primiti. In cazul unor probleme tehnice sau in cazul in care doriti sa faceti upgrade sau sa beneficiati de servicii adiacente profesionale, departamentul tehnic va poate ajuta datorita avantajelor pe care clientii lor le primesc in momentul achizitiei.

Pe langa aceste detalii elementare din punctul nostru de vedere, luati in calcul posibilitatea de upgrade a respectivului dispozitiv in perioada urmatoare, micile diferente de performante in momentul comparatiei dintre produsele selectate cat si posibilitatea de a primi alte accesorii incluse in pachetul de baza.

About Diana Sandu