Don't Miss

Calatorie la origini

By on ianuarie 19, 2017
calatorie

Sa te urci la bordul masinii timpului, sa fixezi data cu 3,9 miliarde de ani inapoi si sa pornesti spre Terra primordiala. Este, de fapt, visul fiecarui om de stiinta care studiaza cum a aparut viata pe planeta noastra: a avea posibilitatea de a da o privire acelei lumi, in faza cand era pregatita pentru a da nastere vietii si a vedea cu proprii ochi etapele formarii primelor fiinte vii. Deoarece, chiar daca am avansat mult, chestiunea e inca departe de a fi rezolvata.

“Primele fosile dateaza de acum 3,5 miliarde de ani”, ne explica Pier Luigi Luisi, doctor docent in biofizica la Universitatea Roma 3. “Este vorba de bacterii unicelulare gasite in Australia, foarte mici, dar deja pregatite pentru fotosinteza.

Trebuie, intai, sa intelegem ce s-a intamplat inainte, intre racirea planetei noastre, intamplata acum 3,9 miliarde de ani si fosilele australiene. Adica trebuie sa umplem cu istorie acei 400 de milioane de ani”. Lucru nu foarte simplu de facut, deoarece e o perioada in evolutia pamantului din care nu a ramas nimic sau aproape nimic. De aceea, ipotezele ce s-au nascut de la inceputul secolului trecut sunt multe si des in contradictie unele cu altele.

Una din singurele certitudini e ca mediul formarii vietii trebuia sa fi fost neospital: Terra era terenul eruptiilor vulcanilor si cutremurelor de pamant, si era mereu bombardata de meteoriti, lovita de fulgere si raze solare inca nefiltrate de stratul de ozon, unde aerul era alcatuit din gaze care ar fi fost un puternic venin pentru o mare parte din organismele de astazi, inclusiv omul.

About Diana Sandu