Don't Miss

Bebelusii pot fi rasfatati?

By on decembrie 1, 2014

Problema rasfatului celor mici vine in mod natural, in momentul in care in timpul primelor saptamanii petrecute acasa, nou nascutul plange si scanceste foarte mult intre mese in loc sa doarma linistit. Il poti lua in brate si plimba, si se va opri din plans, cel putin pentru momentul de fata. Daca il pui la loc, incepe distractia din nou…

Daca e o situatie de acest gen, sunt mari sanse ca micutul sa nu se simta bina. Daca se opreste din scancit atunci cand este luat in brate, este datorita miscarii si distractiei oferite de aceasta actiune, si poate si presiunea calda asupra burticii atunci cand este tinut in brate ii alina temporar starea de rau.

Daca ne intrebam intr-adevar daca ei pot fi rasfatati la astfel de varsta, trebuie sa ne gandim logic. Ar insemna ca isi dau seama in mod constient ca daca plang, cineva vine la comanda si face tot ce vor ei, ceea ce e putin probabil pentru un pui de om de o varsta atat de frageda – pur si simplu nu au conexiunile neuronale suficient de complexe pentru a face astfel de legaturi.

Increderea

Copii invata in aceste prime saptamani un sens al increderii sau neincrederii in lumea inconjuratoare, specialistii fiind de parere ca un copil nu poate fi chemat rasfatat pana la varsta la care e suficient de mare cat sa isi dea seama de anumite lucruri privind modul in care ii sunt satisfacute nevoile – de obicei cam la 9 luni.

Atasament de siguranta

E termenul folosit de psihologi pentru a descrie sentimentul pe care il au copii legat de cel care au grija de ei, atunci cand au dezvoltat deja o relatie de incredere cu persoana respectiva.

Este un gen de emotie care se dezvolta de obicei in primul an de viata, si lipsa unei astfel de experiente afectiva – cum este cazul copiilor care au crescut in orfelinate cu personal de asistenta dezinteresat – au mari probleme mai tarziu in a relationa cu ceilalti.

About Diana Sandu