Don't Miss

Atasamentul

By on octombrie 7, 2014

Atasamentul este legatura puternica si de lunga durata care se naste intre copil si persoana care ii ofera grija.

Atasamentul de siguranta se dezvolta ca raspuns la manifestari de iubire grija si emotii pozitive constante pe care le primeste in primele luni de viata. Ii ofera copilului un inceput foarte bun in a duce o viata sociala sanatoasa, in dezvoltarea emotionala si cognitiva si in consolidarea fundatiei pentru un sentiment de securitate, siguranta si abilitati emotionale.

Copii se ataseaza de persoanele adulte importante in viata lor. Este vorba cel mai adesea de parinti, dar poate include si alte persoane din familie, cum ar fi bunicii sau cei care au grija de ei. Copii pot si se vor ajuta de mai mult de o singura persoana.

Faptul ca se vor atasa si de alte persoane in afara de parinti nu trebuie sa ii ingrijoreze pe acestia, din contra trebuie sa inteleaga ca ii ajuta pe cei mici sa inteleaga apropierea afectiva si ce insemana ea, si cat de importanta este.

Copii care au beneficiat de o ingrijire care nu este din punctul lor de vedere predictibila, care este cumva amenintatoare si nu raspunde atunci cand trebuie nevoilor lor au mai multe riscuri de a dezvolta probleme care le vor incetini dezvoltarea.

Intelegerea comportamentului afectiv

Cei mici incearca sa obtina manifestari de atentie si afectiune de la oamenii de care sunt atasati. Copii au manifestari diferite alte comportamentului afectiv pentru a exprima nevoi diferite.

Pentru a iti arata ca au nevoie de atentie, cei mici vor face diverse, precum

  • iti vor zambi sau te vor privi in ochi – copii adora sa te priveasca in ochi
  • fac mici zgomote cum ar fi rasete sau alte sunet, chicoteli
  • se vor intoarce inspre tine si vor intinde mainile inspre tine
  • iti vor copia gesturile
  • vor avea o figura relaxata si interesata
  • vor plange

About Diana Sandu