Antioxidantii lupta impotriva imbatranirii

Este posibil sa se lupte impotriva imbatranirii si impotriva anumitor boli?
Cel mai bun mod de a face acest lucru este de a consolida armele naturale ale organismului nostru.
Pentru aceasta, este suficient sa se limiteze productia de radicali liberi si sa se sporeasca numarul de antioxidanti.
Iata explicatiile despre antioxidanti, radicali liberi si rolul lor in procesul de imbatranire.
Antioxidantii impotriva radicalilor liberi
Toate reactiile chimice care au loc in corpul nostru (si exista milioane de astfel de reactii in permanenta) folosesc oxigenul pe care il respiram.
Aceasta reactie chimica incepand de la oxigen produce radicali liberi. Cu toate acestea, acesti radicali liberi sunt toxici pentru organism atunci cand sunt in exces.
Deci, avem un sistem de aparare format din molecule antioxidante, care sunt destinate sa distruga excesul de radicali liberi. |
Acest sistem se bazeaza pe un echilibru constant:
- producerea de radicali liberi pe de o parte,
- eliminarea radicalilor liberi cu ajutorul antioxidantilor pe de alta parte.
Orice anomalie, cum ar fi producerea unui numar prea mare de radicali liberi sau a unui numar insuficient de antioxidanti, provoaca o disfunctie daunatoare. Acest lucru poate aparea in special la anumite boli, imbatranire sau pur si simplu de la o dieta dezechilibrata.
Ce este stresul oxidativ?
Stresul oxidativ este pur si simplu victoria radicalilor liberi impotriva apararii noastre antioxidante si reflecta, astfel, un fel de atac biologic al organismului.
Cu alte cuvinte, stresul oxidativ este definit ca soldul negativ dintre productia de radicali liberi si apararea antioxidanta generala.
Este posibil sa se evalueze propriul risc de stres oxidativ prin recunoasterea si compararea factorilor de agresiune radicala:
- stres
- expunerea la soare
- alimentatie pro-oxidanta (alcool tare, alimente si bauturi dulci, vin alb, gratar)
- tutun
- poluare
- oboseala
- boala
- activitate sportiva intensiva
- imbatranire
- exces de greutate
si antioxidanti, care provin din:
- fructe si legume crude
- leguminoase, oleaginoase
- cereale integrale
- fructe de mare
- crustacee
- peste
- ceai verde
- vin rosu
Atentie, nu intrati in panica, acest tip de calcul indica doar un risc. Se poate, cu toate acestea, sa va schimbati unele obiceiuri si comportamente pentru a inclina balanta in partea corecta.
Intr-adevar, daca ati inteles bine, stresul, fumatul, expunerea la soare, precum si anumite tipuri de metode de preparare a produselor alimentare sunt mai oxidative decat altele, dar exista, de asemenea, alti factori din mediul inconjurator care pot favoriza: este vorba in principal de produsele alimentare si, in special de fructe si legume.
Specialistii de la http://www.cali.ro/ spun ca cel mai puternic antioxidant este resveratrolul, si poate fi gasit in fructe si legume de culoare mov.
Unde gasim vitamine antioxidante?
Vitamina A
De origine animala: ficat de animale, uleiurile din ficat de peste,unt, ton, smantana, branza, oua, lactate integrale.
De origine vegetala: fructe si legume de culoare portocaliu sau rosu, legume cu frunze si alte legume verzi.
Cele mai bogate: morcov, spanac, cresson, macris, mache, ardei rosu, mango, pepene galben, caise, papaya, rosii, mandarine, piersici, nectarine, varza, broccoli, fasole verde, praz, salata verde.
Vitamina C
Fructele, in special citrice, fructe exotice si fructe de padure.
Legume, mai ales varza si legumele cu frunze.
Cele mai bogate: patrunjel, piper, kiwi, papaya, lamaie, portocale, mandarine, capsuni, mango, macris, varza rosie, varza de Bruxelles, broccoli, conopida, grapefruit, lamaie, coacaze, salata, papadie, zmeura, pepene galben, ridiche, fructul pasiunii, rosii, varza, mazare, napi, cartofi.
Vitamina E
Uleiuri vegetale, seminte oleaginoase, crustacee, unele legume, ulei de germeni de grau, floarea soarelui, porumb, seminte de struguri, migdale, arahide, creveti, crabi, barba-caprei, broccoli, spanac, avocado, sparanghel.
Unde se gasesc oligoelemente antioxidante?
Seleniu
Fructe de mare (stridii in special), peste (in special hering si ton), ficat de animale, carne, oua, cereale integrale, unele seminte (nuci, nuci de Brazilia), unele legume (usturoi, macris, spanac , ciuperci ,andive, praz).
Zinc
Fructe de mare (stridii), organe, carne, branza, cereale integrale, oleaginoase, leguminoase, oua, peste, unele legume (mazare, usturoi, varza), drojdie.
Exista multe alte elemente care favorizeaza activitatea antioxidanta si se gasesc intr-un regim alimentar variat:
- Cofactori antioxidanti: cupru, sulf, mangan, magneziu .
- Hormoni antioxidanti: isoflavone, lignani.
- arotenoide: licopen, luteina, beta-caroten, coenzima Q10, acid alfa-lipoic.
- Polifenoli: flavonoide, taninuri, etc.
In cele din urma, un regim alimentar variat, ne permite sa ne facem plinul de antioxidanti si sa luptam impotriva imbatranirii! |
0 comments