Don't Miss

Alimentele nu trebuie sarate inainte de frigere

By on ianuarie 9, 2017
cartofi

Uleiul folosit pentru frigerea de alimente are doua roluri: sa transporte caldura de la flacara la alimentul prajit si sa creeze, in cel mai scurt timp, coaja ce se formeaza in urma procesului de frigere, fundamentala pentru a impiedica alimentul sa absoarba prea mult ulei.

Daca alimentele sunt sarate inainte de frigere, sarea formeaza apa la suprafata uleiului, alungind timpii de coacere si de formare a cojii si astfel alimentele absorb mai mult ulei. Alimentul fript va fi astfel mai greu la stomac, mai putin crocant si mai putin digerabil.

Cartofii absorb sarea?

Este o opinie comuna faptul ca, gatirea unei mancari “umede” (in general supe, ciorbe, si mancaruri pe baza de sosuri), in care a fost scapat prea multa sare, s-ar putea remedia prin adaugarea a cateva felii de cartofi cruzi.

Chimistul Robert L. Wolke, al universitatii din Pittsburgh (S.U.A.), a incercat experimentul descoperind ca zvonul nu este adevarat: cartoful odata introdus in lichidul mancarii prea sarate rezulta sarat, dar concentratia salina al lichidului ramane in mare parte neschimbata.

Unicul remediu pentru a reduce gradul de salinitate este acela de a introduce apa sau zeama insipida (adica fara sare). Gustul va avea de suferit, dar problema va fi intr-adevar rezolvata.

About Diana Sandu