Administrarea asociatiei de locatari presupune colaborarea cu un expert contabil
Fiecare persoana care a ajuns macar o data in postura de a lua decizii in mediul business stie ca activitatea contabilului este esentiala. El are rolul de a mentine afacerea pe picioare, de a-l feri pe administratorul acesteia de iminentele probleme financiare, de cheltuieli nejustificate sau de amenzi usturatoare.
Aceste functii ale contabilului sunt resimtite de orice antreprenor / om de afaceri, indiferent ca el administreaza un business de mici, medii sau mari dimensiuni. Insa, desi se intelege necesitatea unui serviciu profesionist, angajarea unui expert contabil nu este o sarcina la indemana tuturor oamenilor de business.
Astazi nu ne vom focusa atentia asupra nevoilor unei companii, ci asupra necesitatilor pe care le intampina o asociatie de locatari. Ei bine, pentru administrarea corect a acesteia este nevoie de un expert contabil sau de o firma de profil care sa detina experienta in ramura de contabilitate financiara. Spunem asta pentru ca gestiunea contabila a unei asociatii de proprietari impune alte norme, diferite de cele care se aplica in cazul unui PFA – persoana fizica autorizata, SRL sau SRL-D:
- Calcularea listelor de intretinere cu ajutorul programelor/ software-urilor licentiate.
- Intocmirea diverselor tipuri de registre, exemple in acest sens fiind Registrul Fondului de Penalitati, de Reparatii ori de Rulment.
- Analiza specializata a elementelor de Activ/ Pasiv , aceasta atributie fiind urmata de depunerile semestriale ale soldurilor.
- Evidenta salariilor
Pornind de la lista bogata de atributii care revine expertilor ce lucreaza intr-o firma de contabilitate in Bucuresti, ne-am gandit sa aducem in sprijinul cititorilor nostri trei criterii utile pentru o filtrare cat mai eficienta a ofertelor disponibile.
Transparenta
Un aspect dupa care tanjesc majoritatea locatarilor si pe care nu il primesc in momentul in care asociatia deruleaza o colaborare cu o firma de contabilitate. Si nu din cauza faptului ca administratorul este rau intentionat, ci pentru ca respectiva firma nu detine resursele necesare pentru a oferi locatarilor un program de gestiune disponibil in mediul virtual.
Prin intermediul unui astfel de instrument, fiecare locuitor al blocului poate avea acces la costurile care i-au fost repartizate pe luna respectiva, la modul in care evolueaza darile catre stat ale blocului, fiindu-i listate totodata informatii referitoare la salariile pe care le primesc cei care fac parte din personalul administrativ. In acest fel, nu vor mai exista nelamuriri, intrigi si alte discutii in bloc.
Acreditarile
Indiferent daca se opteaza pentru colaborarea cu o singura persoana sau cu o firma titrata in peisajul autohton, recomandarea noastra este aceea de a urmari cu atentie acreditarile pe care le poseda personalul angajat. Pentru a atinge statutul profesional de expert contabil, o persoana cu studii in domeniu trebuie sa participe la un examen de admitere, compus din mai multe probe. Conditia este sa se obtina o medie de peste 7, pentru ca acesta sa poata efectua un stagiu de pregatire pe durata unei perioade de 3 ani. Abia la finele acestui ciclu o persoana poate sa profeseze drept „expert contabil”.
Experienta in domeniu
Mai presus de studiile, specializarile si acreditarile persoanei respective se intrevede experienta in acest subdomeniu, caci gestionarea contabilitatii financiare pentru o asociatie de locatari poate deveni o sarcina dificila, plina de capcane. Asa cum am spus, intr-o astfel de colaborare intervin alte atributii din partea contabilului, unele la care nu este supus expertul care conduce partea financiara a unui SRL/ PFA. Asadar, o experienta din trecut este mai mult decat relevanta.
0 comments